– Parasta oluttapahtumissa on päästä kohtaamaan kasvotusten oluenystäviä ja kaveripanimoita, Tornion Panimon toimitusjohtaja, panimomestari Kaj Kostiander sanoo. Pienpanimoala on todella yhteisöllistä. Hamina Bastion Beer Festival on siitä loistava esimerkki: Panimoiden yhdessä rakentama, lämminhenkinen ja helposti lähestyttävä, Kajtsu iloitsee.

Torniolainen panimoperinne sai alkunsa 150 vuotta sitten, kun Torneå Bryggeri Aktiebolaget perustettiin Tornionjoen rantaan vuonna 1873. Yhteisöllisyydellä on roolinsa siinäkin, että olutta pannaan edelleen samoilla sijoilla, muutaman sadan metrin päässä Ruotsin rajasta.

– Innovatiivisella pienpanimoalalla perinteet koetaan usein edistyksen jarruiksi, mutta Tornion panimon väkevä tarina luo meille positiivisen paineen kehittyä ja kasvaa, olla kekseliäs ja luova. Sloganimme janosta tekoihin kuvaa tekemisen meininkiä, mikä täällä on aina ollut, Kajtsu kuvailee pohjoista mielenlaatua.

Sataanviiteenkymmeneen vuoteen on mahtunut Suomen itsenäistyminen, kaksi maailmansotaa, kieltolaki, räjähdysmäinen nousu maamme suurimmaksi ja lopulta tuho. Sitten uudelleensyntyminen. Lappilainen periksiantamattomuus ja luova hulluus ovat pitäneet perinteen hengissä vuosisadasta toiseen.

1960-luvulla Torniossa kehitettiin Lapin Kulta. Seurasi räjähdysmäisen kasvun vuosikymmenet.

– Lopulta kasvu johti siihen, että alkuperäisen oluen ydin uhrattiin tehokkuuden alttarille, harmittelee alkuperäisen reseptin nuorena panimomestarina kehittänyt Leo Andelin, nyt 86-vuotias alan legenda.

Suurpanimo suljettiin Heinekenin johdolla 2010, mutta pohjoisen ihmiset eivät sulattaneet vuosisataisen historian pyyhkäisyä pois olutkartalta.

Joukkorahoituksen turvin käynnistettiin pienpanimo samoihin tiloihin vuonna 2016. Panimomestari Andelin toi projektiin myös alkuperäisen 1960-luvun olutreseptin.

– Sanovat sitä jopa Suomen suurimmaksi olutteoksi, Kajtsu naurahtaa viitaten perinteisen kultamitalioluen palauttamiseen tuotantoon.

Alkuperäisreseptin mukaisesti pantu Lapland Original Lager muodostaa edelleen kolmanneksen Tornion Panimon tuotannosta, vaikka luova panimo kehittää useita uutuuksia joka vuosi.

– Meille on suuri kunnia, että saamme panna olutta Leon kaltaisen alan legendan kanssa, Kajtsu kiittelee.

Tänä vuonna Tornion Panimo juhlistaa 150-vuotista historiaansa juhlaoluilla, jotka kaikki nimetään alkuperäisellä perustamisvuodella 1873. Juhlaoluista HBBF:ssa päästään maistelemaan vaaleaa, kevyen raikasta 1873 Juhlalageria ja vahvaa, Lapin hunajalla terästettyä 1873 Hunaja-Bockia.

– Olemme tunnettuja myös herkullisista marjalonkeroistamme ja ässänä hihassa tuomme Haminaan Solen appelsiinisourin, jaffamaisen hapanoluen, jota ei saa hanasta missään muualla, Kajtsu lupaa. Tulkaahan nauttimaan kanssamme kesäilloista hyvien oluiden ja elävän musiikin parissa!

Kaj Kostiander
Toimitusjohtaja, panimomestari
Managing Director, Brewmaster